Δωρεά Τσικόγια

Δωρεά Τσικόγια

Θέμα χρόνου, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποδοχή της κληρονομιάς του αείμνηστου Γιώργου Τσικόγια από την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Ο κύριος Νίκος Κοτζαμπασάκης, που από το έτος 2002 μέχρι σήμερα είναι Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έδωσε “μάχη” για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου και αποδοχής της κληρονομιάς του αείμνηστου Γιώργου Τσικόγια από την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Σύνολο 5,3 εκ. ευρώ από τα οποία μετά τις παρακρατήσεις του ΣΔΟΕ και του φόρου κληρονομιάς, το ποσό αναμένεται να καταλήξει περίπου στα 4,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, τα μισθώματα από τα τρία ακίνητα του εκλιπόντος, με βάση την επιθυμία του, θα διατίθενται στα τρία συσσίτια της μητρόπολης.

Επομένως, το επόμενο βήμα για το εκκλησιαστικό συμβούλιο είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπλήρωση και της επιθυμίας του δωρητή, δηλαδή για την ανέγερση του ιδρύματος της μητρόπολης στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού.

Ο κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης, ως νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ, που θα παρακρατήσει περίπου 650 χιλιάδες ευρώ, έχει γίνει η δήλωση φόρου κληρονομίας, η μητρόπολη θα πληρώσει και τον φόρο και πλέον η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της συμβολαιογραφικής αποδοχής της κληρονομίας. Ο ίδιος τόνισε πως πάνω από όλα είναι σημαντικό ότι, πέραν του μεγάλου ποσού που κληρονομεί η ΙΜΡΑ, από αυτήν την υπόθεση αναδεικνύεται το μεγαλείο της κοινωνικής προσφοράς ενός ανθρώπου προς το σύνολο.

«Είναι σημαντικό ειδικά σε αυτήν την εποχή να ενθαρρύνεται η κοινωνική προσφορά, που εμπεριέχεται στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης».

Στο ίδρυμα, το οποίο ο ίδιος ο δωρητής είχε εκφράσει την επιθυμία να ονομαστεί «Θεομήτωρ», θα στεγαστεί σε αυτόνομο κτήριο ο Σύλλογος «Αγάπη», θα κατασκευαστούν δύο συνεδριακές αίθουσες, αλλά και η εγκατάσταση για την παρασκευή των συσσιτίων, ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος για τη φιλοξενία συγγενών ασθενών του νοσοκομείου. Επιπλέον, η Μητρόπολη θα «στεγάσει» εκεί όλες τις δραστηριότητες με στόχο την κοινωνική προσφορά, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζαμπασάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μιλάμε για μία κοινωνική προσφορά σε κάθε εκδοχή που αφορά τη νεολαία. Μία από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχουν πολλές ανάγκες, από την προσφορά ενός πρωινού μέχρι την προσφορά σχολικών ειδών σε απόρους μαθητές που ήδη γίνεται και δεν το ξέρει ο κόσμος αυτό, οφείλω να το πω παρά την ταπεινότητα του μητροπολίτη μας, και μπορούμε πλέον να έχουμε μία οργανωμένη δραστηριότητα».

Σε κάθε περίπτωση, μέλημα της ΙΜΡΑ και του εκκλησιαστικού συμβουλίου θα είναι να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε όλα όσα αφορούν το πνευματικό και κοινωνικό αυτό ίδρυμα, όπως κατέληξε ο νομικός σύμβουλος: «Το έργο αυτό και στην ανέγερση του και στη συγκρότησή του και στη στελέχωσή του και στη λειτουργία του θα έχει απολύτως διαφανή διαχείριση και επαρκή διαχείριση. Για παράδειγμα, για την ανέγερση του έχουμε σκοπό να απευθυνθούμε και σε θεσμικούς φορείς του τόπου, στο ΤΕΕ, στο δήμο και σε ιδιώτες, οι οποίοι θα λειτουργούν ως επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Τίποτα δεν θα δημοπρατηθεί και τίποτα δεν θα παραλειφθεί χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που και θεσμικά είναι επαρκείς και επιστημονικά είναι άξιοι για να μας συμβουλεύσουν».